Page 13 of 29

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Jun 01, 2013 2:42 am
by blackbird904
hi, i'm wondering if the Ez-Gui could work with my octocopter. this is interesting. my flight control board is multiwii pro 2.0. and I don't know how to set up the application. would you help me solving my problem, please? much appreciated... Thank you.

Re: MultiWii EZ-GUI -- Problem with Alt Correction

PostPosted: Thu Jun 06, 2013 2:02 am
by ezio
Steve_In_Brussels wrote:I wondered if anybody else was getting this and what to do about it. I am running MW 2.1. EZ-GUI is truly great - well worth the Dashboard 3 too!!!

However, when I go into config and tick the "alt correction" box ("alt set to zero when arming"). First the alt stays at zero, lift off -- two metres, three metres happy happy. Then I start to get horrid wrong values, 4500 metres, minus 196 metres. When I look at dashboard 1, the alt is all over the place. Other parameters seem sensible.

Without all correct, I have nice steady altitudes, even if they are offset with respect to the ground.

Thoughts, comments or is this an odd bug (I have the latest version)? Nobody else seems to have the problem.


I have looked through the code and maybe I found a potential bug causing this. I'm not sure. You have to test it. I'm going to release new version soon.

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Thu Jun 06, 2013 2:05 am
by ezio
blackbird904 wrote:hi, i'm wondering if the Ez-Gui could work with my octocopter. this is interesting. my flight control board is multiwii pro 2.0. and I don't know how to set up the application. would you help me solving my problem, please? much appreciated... Thank you.


Hi.
If you use MultiWii version newer then 2.0 Ez-Gui should work just fine. You need to set up and connect your bluetooth module and you are ready to go. Only think you have to set up in the app is bluetooth MAC address in "Config".

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Thu Jun 06, 2013 6:35 am
by mahowik
Hi Bart!

First of all many many thanks for your great android app for multiwii !!!

It works amazing on my ASUS prime tab! I also have second one. It's Hyundai A7HD without BT. And I can't to download app from market (Google Play) accordingly. But I'm going to try to use it with 3DR modem. Will it work witout BT at all? I tried apk from this post viewtopic.php?f=8&t=2034&start=590#p36604 and have no success to connect just via 3DR. App tries to start both Serial FTDI and BT and then after pressing Connect no success.

Anyway it will be usefull for others and I would like to ask where it's possible to download latest apk file if possible and then get new upgrades? Could you make a constant share of apk where latest app will be always available?

Thanks in advance.
Alex

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Jun 07, 2013 12:58 am
by ezio

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Mon Jun 10, 2013 12:54 am
by ezio
I started to think about new Dashboard. I want to display only the most needed information.
right now I have something like this:
device-2013-06-10-014306.png

It is just a sketch. Maybe you have some ideas. What to display and how to display it.
Looking forward to propositions.

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Jun 14, 2013 1:13 am
by ezio
ezio wrote:I started to think about new Dashboard. I want to display only the most needed information.
right now I have something like this:
device-2013-06-10-014306.png

It is just a sketch. Maybe you have some ideas. What to display and how to display it.
Looking forward to propositions.

Bart


Thanks for a lot of propositions, lol

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Jun 14, 2013 1:30 am
by ezio
fryefryefrye wrote:
ezio wrote:
Yes I know that
But when this is sent:
Code: Select all
requests = new int[] { MSP_STATUS, MSP_RAW_IMU, MSP_SERVO, MSP_MOTOR, MSP_RC, MSP_RAW_GPS, MSP_COMP_GPS, MSP_ALTITUDE, MSP_ATTITUDE, MSP_DEBUG };
sendRequestMSP(requestMSP(requests));


multiwii doesn't wait for all requests be received. It starts to send reply as soon as it receives ie. MSP_STATUS request. So the line is busy because more requests are coming and at the same time multiwii starts to respond to already received requests.


My Wireless Uart have two LEDs to indicator the sending and receiving.

With 1000ms setting in EZ-GUI and 9600bps, I can see clearly sending LED flash about 0.1s then receiving LED flash about 0.4s in 1s.cycle.

And every 10s, there is a short receiving LED ON about 0.2s. It should be the request for battery volts and something.

So I’m thinking they are ask/answer in groups.

There is a 200bytes buffer to cache all the data coming from Uart but not send out over air. If you are right, the buffer is taking a important role while the communication.

But buffer on the Wireless Uart may be not big enough to caching all the bytes multiwii send out.

Maybe I need Oscilloscope to see what happened on the line. But this equipment I can not get easily.


Hi
I optimized communication a little bit. It is still not perfect but it should be much better right now.
I have tested it at the baud rate = 2400 and works ok with refresh rate = 500

to use it you have to activate "New Request Method" in config.

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Jun 21, 2013 2:08 am
by ezio
Not much is going on here so I just want to show you what will be new in next update.
Image

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Jun 21, 2013 9:58 am
by flyrobot
Hi Ezio,

This is what im waiting for. Way point on MWI. I hope it also has not only way point (gps coordinate) but with : altitude distance (baro), facing to which direction (compass) and how long it stay, for each way point. Its like mikrokopter (MK) does.

Thanks,

John

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Jun 21, 2013 12:18 pm
by brm
ezio wrote:Not much is going on here so I just want to show you what will be new in next update.
Image

hi bart,
this is going to be needed soon!
will test your way point editor.
the but is ... i am using tc's flightcontroller.
may take a while until i can process waypoints on my end.
nedd also a few enhancements for naze32.

best rob

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Jun 22, 2013 9:29 pm
by ezio
flyrobot wrote:Hi Ezio,

This is what im waiting for. Way point on MWI. I hope it also has not only way point (gps coordinate) but with : altitude distance (baro), facing to which direction (compass) and how long it stay, for each way point. Its like mikrokopter (MK) does.

Thanks,

John

Yes it has also voice and gesture control.... Lol:twisted:
Let's be a realistic. While multiwii doesn't have build in waypoint navigation the only think I can do it is moving the position hold.
For more we need to wait ...

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Jun 22, 2013 10:32 pm
by -ralf-
And connect via Bluetooth ???

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Jun 25, 2013 12:09 am
by weisseruebe
Hi,

some people are writing about using EZGui with another baudrate than 115200. But even after reading through many pages of this thread, I can't figure out how to change the baudrate of EZGui.
I'd like to connect a BT-APC220-Bridge which is running at 19200bps.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Jun 25, 2013 12:44 am
by ezio
weisseruebe wrote:Hi,

some people are writing about using EZGui with another baudrate than 115200. But even after reading through many pages of this thread, I can't figure out how to change the baudrate of EZGui.
I'd like to connect a BT-APC220-Bridge which is running at 19200bps.


changing baud rate is only possible when you are using USB (FTDI or other). For a Bluetooth the speed doesn't matter. When using Bluetooth you have to set the baudrate in the BT module.

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Jun 29, 2013 1:35 am
by ezio
What do you think about the new map which I added recently?
has anyone tested it?

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Jun 29, 2013 7:47 pm
by ezio
No one?

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Jun 29, 2013 8:43 pm
by -ralf-
ezio wrote:No one?

Hi Bart,

I'm using your app to config my copter via bluetooth. Due to the limited
range I see no sense in your new map. Data from the copter will not receive
my mobile (5 to 7 meters).

And MWii doesn't support waypoints yet.

I'll test it when EOSBandi is ready with waypoints and there is a way to transmit
the GPS-Data over more then a few meters.

But it looks great ;)

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sun Jun 30, 2013 12:36 am
by felixrising
Hi Bart,

It looks good! Have you tested it with EOSBandi's WP stuff in r1448 / r1449? I haven't currently got a build with those changes in it, but do have a UHF Telemetry set that I've been meaning to put into action... thinking: Android Ph <-> BT <-> UHF 3DR Telemetry <-> Quad.

I notice that the (o) home in on me button (top right hand side) doesn't home unless there is a GPS lock. Is this home location the phone's location or the MW craft? Any chance of using the phone location service to give a ball park figure first, and then lock to GPS location? I ask because it's stuck in the South Atlantic Ocean whilst waiting for a lock.

EDIT: I've just looked back over the last few posts from you, including the redesigned GPS screen. I like the clean layout, but I think there are lots of useful informating being done away with. Can we keep the old screen and have option to use this one.. or maybe move the old screen to the second MW Settings tab or have a button to drill down to the old screen or something?

Two more things, can you add pAlarm (mAH consumed alarm threshold) to Dashboard 1 or to an appropriate screen under MW Settings tab? The other small request is would it be possible to add a "Link Pitch/Roll" to PID screen?

Love your work, hands down most useful app on the phone when a mw/baseflight/harakiri is in the air.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sun Jun 30, 2013 1:54 pm
by NikTheGreek
Hi.
Could someone please tell me the minimum requirements of a device to run EZ_GUI ?
Thank you in advance

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sun Jun 30, 2013 5:36 pm
by ezio
NikTheGreek wrote:Hi.
Could someone please tell me the minimum requirements of a device to run EZ_GUI ?
Thank you in advance

Android 2.2 and up.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sun Jun 30, 2013 9:52 pm
by Tvixen
Hi Bart,

Just installed your app, and wooow it's great.
Keep up the good work, i'm sure i'll use this for many years. (and certainly gives a donation to you)



Again ... Thanks for this great app :D


Tvixen Tune/Denmark

PS. If i buy your app on my HTC, will it then be possible to use this in my Samsung galaxy S3 with a larger screen ? (im using the HTC as a phone and the Samsung as a wireless device with a larger screen) Or do I have to buy it twice ?

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Jul 02, 2013 2:40 pm
by linuxslate
ezio;

New waypoint stuff looks pretty cool.

We've been getting the summer rains here, so I am pretty much grounded, but if the weather situation allows, I'll be able to test before next weekend.

Even though Position hold and RTH are working pretty well on my Quad, I did not have the guts to set the transmitter down, and trust it to do stuff by itself, but now I am getting there, so I am at a good point to be a tester for this.

I'd be nice if there was a flight plan mode, where we could set waypoints with out the device having GPS lock, or being connected to the aircraft. Even if I un-check "Move Map", it won't let me manually just scroll to any place on the map.

Oh, and it would be nice if we could save multiple flight plans (i.e. sets of waypoints), and I want to..... and I want .... and .... Oh, sorry, I'm being a typical (l)user.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Jul 02, 2013 4:11 pm
by ezio
Tvixen wrote:Hi Bart,

Just installed your app, and wooow it's great.
Keep up the good work, i'm sure i'll use this for many years. (and certainly gives a donation to you)



Again ... Thanks for this great app :D


Tvixen Tune/Denmark

PS. If i buy your app on my HTC, will it then be possible to use this in my Samsung galaxy S3 with a larger screen ? (im using the HTC as a phone and the Samsung as a wireless device with a larger screen) Or do I have to buy it twice ?

If you are using the same Google account on two devices it will work when you buy it only onece.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Jul 02, 2013 4:14 pm
by ezio
linuxslate wrote:ezio;

New waypoint stuff looks pretty cool.

We've been getting the summer rains here, so I am pretty much grounded, but if the weather situation allows, I'll be able to test before next weekend.

Even though Position hold and RTH are working pretty well on my Quad, I did not have the guts to set the transmitter down, and trust it to do stuff by itself, but now I am getting there, so I am at a good point to be a tester for this.

I'd be nice if there was a flight plan mode, where we could set waypoints with out the device having GPS lock, or being connected to the aircraft. Even if I un-check "Move Map", it won't let me manually just scroll to any place on the map.

Oh, and it would be nice if we could save multiple flight plans (i.e. sets of waypoints), and I want to..... and I want .... and .... Oh, sorry, I'm being a typical (l)user.

When waypoint navigation be supported by multiwii I will add more options. Right now I can only use what is available in version 2.2.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Jul 03, 2013 9:50 pm
by ezio
can anybody check if home position/hold position is displayed correctly on the map ? Mine stops work and I have no idea why.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Jul 12, 2013 8:46 pm
by PatrikE
Hi
Played around a little with a APM2 and Droidplanner.
Found this and had to test.
https://github.com/arthurbenemann/droidplanner/wiki/How-to-connect
Works like a thrill.
Just plug 3Dr in the Tab and connect.
Would it be possible to implement in MultiWii EZ-GUI?

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Jul 12, 2013 8:52 pm
by copterrichie
Like this? ha!! :mrgreen:


Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Jul 12, 2013 11:37 pm
by realpastaman
Hi I am running MultiWii 2.2 on an AIOP V2 flight controller - Im using this BT module.

http://www.unmannedtechshop.co.uk/bluetooth-module.html

Everything works fine when i use a PC and connect to the Gui.

When I try to use EZ-GUI on my Samsung Galaxy S3 I can pair the BT OK but keep getting a serial error on EZ-GUI.

Has anyone else got this working on an S3 and could help me?

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Jul 13, 2013 1:05 am
by ezio
PatrikE wrote:Hi
Played around a little with a APM2 and Droidplanner.
Found this and had to test.
https://github.com/arthurbenemann/droidplanner/wiki/How-to-connect
Works like a thrill.
Just plug 3Dr in the Tab and connect.
Would it be possible to implement in MultiWii EZ-GUI?


As I know (but never tested it) EZ-GUI works with 3Dr radio out of the box. you have to just switch to serial port in the config.

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Jul 13, 2013 2:40 am
by copterrichie
Should be FAIRLY easy. ;)

usb-serial-for-android: http://code.google.com/p/usb-serial-for-android/

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Jul 13, 2013 11:51 pm
by ezio
copterrichie wrote:Should be FAIRLY easy. ;)

usb-serial-for-android: http://code.google.com/p/usb-serial-for-android/


it has been done long time ago

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Jul 13, 2013 11:53 pm
by copterrichie
ezio wrote:
it has been done long time ago


With Processing? Ha, I don't think so. ;)

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Jul 13, 2013 11:56 pm
by ezio
copterrichie wrote:
ezio wrote:
it has been done long time ago


With Processing? Ha, I don't think so. ;)

I thought that you was talking about my app

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sun Jul 14, 2013 3:06 pm
by ssatorugm
It seems it is working fine in current build. (including the one updated during I am flying today.) I am getting familiar with new icons. New map is very good with movemap and better layout.

I cannot reconnect BT once it lose connection. It started around the time EZ GUI started to report communication data loss. Once disconnected, BT gets into strange state and I cannot reconnect until rebooting Android. I am not sure what is the cause because I also upgraded my Galaxy Nexus to 4.2.2 around the same time.

New Waypoint map looks interesting but not fully tried yet, BT range is too short to try.

Thanks!

Satoru

ezio wrote:can anybody check if home position/hold position is displayed correctly on the map ? Mine stops work and I have no idea why.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Mon Jul 15, 2013 5:07 pm
by Leon11t
Hi Ezio. Your last language update "broke" russian and ukrainian language. Translation from Crowdin fot thi two language is a "literal". Som text not fit in tu the butons... Could you turn old translation in github. I fix not transleted words by hends.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Mon Jul 15, 2013 7:50 pm
by Nickman1200
Hi Ezio,

Love your program and will register to show my support soon.
One thing i wanted to ask is if you are planning on adding more features (settings) from multiwiiconf.

Maybe after mw 2.3 is released ?

Examples:
pAlarm
mintrottle
vbatscale (and warning1, 2, crtitcal)
mag decl
and the new servo setting.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Jul 16, 2013 12:07 am
by ezio
Leon11t wrote:Hi Ezio. Your last language update "broke" russian and ukrainian language. Translation from Crowdin fot thi two language is a "literal". Som text not fit in tu the butons... Could you turn old translation in github. I fix not transleted words by hends.


Yes you are right. Sorry for that.
Should be OK right now. Also I updated the translation for those languages on Crodwin. If you want to add something please do it there.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Jul 16, 2013 12:10 am
by ezio
Nickman1200 wrote:Hi Ezio,

Love your program and will register to show my support soon.
One thing i wanted to ask is if you are planning on adding more features (settings) from multiwiiconf.

Maybe after mw 2.3 is released ?

Examples:
pAlarm
mintrottle
vbatscale (and warning1, 2, crtitcal)
mag decl
and the new servo setting.


A lot of the functionality is already implemented but hidden. Some time ago I wanted to stay up to date with dev versions but the things are changing to fast there. So now new functionality will be added after 2.3 release.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Jul 16, 2013 12:11 am
by ezio
Development is on hold until September 2nd. I go for a long vacation :)

Fly safe.

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Jul 16, 2013 10:46 am
by scrat
Have a great time :)

PostPosted: Tue Jul 16, 2013 7:38 pm
by janekx
Does app have alarms in frsky mode? Batt voltage alarm is for me important

Error i my CPU got it...

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Jul 16, 2013 8:10 pm
by PatrikE
It's not possible to install MultiWii EZ-GUI on my dead cheap NonameTablet.
It has no Gps or BT.
Google Play say it's not compatible.
And it don't work to install the apk.

I would like to test the 3Dr with it.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Jul 16, 2013 8:18 pm
by copterrichie
Welcome to my world and is why I ported the MW-GUI to Android. The USB library is posted above and it works with Processing 2.0. ;)

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Jul 19, 2013 12:53 pm
by lud95
Hello, I use multiwii EZgui on an asus Eee Pad Transformer TF101 + HK 433MHz 3DR telemetry.
I can connect with my AIOP but application EZgui always freeze after some seconds.
What can I change to correct problem ?

Odp: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Jul 19, 2013 5:12 pm
by ezio
lud95 wrote:Hello, I use multiwii EZgui on an asus Eee Pad Transformer TF101 + HK 433MHz 3DR telemetry.
I can connect with my AIOP but application EZgui always freeze after some seconds.
What can I change to correct problem ?

Try to put higher values for the refresh rate in the config. Or select new request method and then try different values for the refresh rate.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Jul 20, 2013 7:43 pm
by lud95
I change refresh rate to 200Ms, it was ok for 10mn and freeze, with 300ms, it's ok, thank's.

Odp: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sun Jul 21, 2013 10:34 pm
by ezio
lud95 wrote:I change refresh rate to 200Ms, it was ok for 10mn and freeze, with 300ms, it's ok, thank's.

You use "new request method" ?

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Jul 24, 2013 2:55 pm
by janekx
Finally I tested this scenarion
[MultiWii with FrSkyTelemtry.ino] --- level shifter -- [Frsky Rx] >>>> [Frsky Tx] --- level shifter --- BT adapter@9600 >>> [Android phone running EZ GUI]

20130724_144954.jpg


There are some todo things in KrSkyTelemetry.cpp

Gyro Data
Ang data
Battery ofset setting - With FBVS-01 http://www.frsky-rc.com/product/pro.php?pro_id=42# a voltage divider.

When I connect 3S bat I see on A1 8.3V but real is 12.3V so we need to make multiplier in Sw to see correct Voltage

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Jul 24, 2013 9:25 pm
by rlatarche
hi, can anyone help me, I'm using this software via Bluetooth, however whenever I change the pid value it corrupts the quad and I lose pitch and roll completely, throttle and rudder still work. Any ideas? I'm using multiwii 2.2 on a multiwii pro flight controller with Bluetooth. the software is running on my rooted and flashed nook HD+