Page 5 of 29

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Nov 27, 2012 3:35 am
by doppler
ezio wrote:
doppler wrote:Hello;

MultiWii EZ-GUI is a great tool, best one on the Android market, but it doesn't seem to be supported under OS 4.2, and/or Nexus 7 tablet? I'm able to still run it on my Phone, but a release for 4.2 / Nexus 7 would be great!

Thanks
Andrew


right now I'm changing a lot in EZ-GUI. I want that all views look the same on different screens because right now it only looks good in WVGA800.
Probably tomorrow I release the update and after that I will look at 4.2 compatibility. Right now it is compiled for Android 4.1.

I have one question. What do you want to be displayed on Map, because Battery voltage and powerSum/powerTrigger are not very useful as a lot of people don't use it at all.

Bart


I don't use map, yet as I don't have a gps enabled multiwii... yet, it's in the mail. For me on the map I think # of Satellites and Altitude would be very useful. Or at least the perceived strength of the gps signal.

Thanks
Andrew

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Nov 27, 2012 4:45 am
by MicroRaptor
Please include altitude (baro and gps) in map view.

Thank you,
Judd

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Nov 28, 2012 3:51 am
by ezio
Finally I fixed scaling!
So from now everything should look the same regardless screen size.
Also information displayed on online map has been changed.

Please let me know it these changes works for you.

(update will be available in next few hours)

Bart

Odp: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Nov 28, 2012 5:24 am
by ezio
doppler wrote:Hello;

MultiWii EZ-GUI is a great tool, best one on the Android market, but it doesn't seem to be supported under OS 4.2, and/or Nexus 7 tablet? I'm able to still run it on my Phone, but a release for 4.2 / Nexus 7 would be great!

Thanks
Andrew


It should be available for android 4.2 from now.
Let me know if it works.

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Nov 28, 2012 4:55 pm
by flyrobot
Hi Ezio,

Pls keep battery available on Map. Thanks.

John

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Nov 28, 2012 11:17 pm
by MicroRaptor
Bad weather, will not be able to do flight test next few days.

Just checking the out the update, I noticed that the home position and the "you" position stays in South Africa at the Gulf of Guinea. I tried recalibrate acc, to reset home position, but it does not change in the map view. I think the EZ GUI is still reading the phone GPS correctly since map view reverts to my actual location. It also shows the correct location of the copter once it has gps lock.

Image

One more minor thing. I hope the red dot that shows the copter location be reverted to the original size. Here, where I fly, the location is very accurate. Example, I can tell where on a park table (center, left side, right side, etc) the copter is on with the origial red dot. With the larger dot, it covers the whole table.

Thanks for including the altitude. I can now probably fly using the map view. But also return the voltage as already mentioned.

I was able to hook up a bluetooth to the FrSky DHT transmitter module using rs232 to ttl converter and TX/RX RSSI and A1 is showing up in the EZ GUI. Nice!

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Thu Nov 29, 2012 12:31 am
by ezio
At start up when program doesn't know the copter or phone position it display it at latitude =0 and longitude=0 so this is normal.

Re: Odp: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Thu Nov 29, 2012 3:43 am
by doppler
ezio wrote:
doppler wrote:Hello;

MultiWii EZ-GUI is a great tool, best one on the Android market, but it doesn't seem to be supported under OS 4.2, and/or Nexus 7 tablet? I'm able to still run it on my Phone, but a release for 4.2 / Nexus 7 would be great!

Thanks
Andrew


It should be available for android 4.2 from now.
Let me know if it works.

Bart

Yes it's shown up and now been installed on my Nexus 7.... funny thing thou, searching for "multiwii" doesn't bring it up in the Play store, I had to search for "ez-gui"... looks great, didn't have an opportunity to connect it to my multiwii yet, but did check out all the screens, lookin good.

Andrew

Re: Odp: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Thu Nov 29, 2012 4:12 am
by ezio
doppler wrote:
ezio wrote:
doppler wrote:Hello;

MultiWii EZ-GUI is a great tool, best one on the Android market, but it doesn't seem to be supported under OS 4.2, and/or Nexus 7 tablet? I'm able to still run it on my Phone, but a release for 4.2 / Nexus 7 would be great!

Thanks
Andrew


It should be available for android 4.2 from now.
Let me know if it works.

Bart

Yes it's shown up and now been installed on my Nexus 7.... funny thing thou, searching for "multiwii" doesn't bring it up in the Play store, I had to search for "ez-gui"... looks great, didn't have an opportunity to connect it to my multiwii yet, but did check out all the screens, lookin good.

Andrew


maybe Google need some more time to index it properly .

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Dec 01, 2012 5:27 pm
by Vaattari
Hello,

This EZ-GUI "follow me" feature sounds really interesting. However I do not have Android mobile or tablet PC yet. EZ-GUI seems a good reason to go and get one :D
I would like to know more in details about the EZ-GUI before I go and buy a Android based stuff and start banging my head on a wall because I missed something.. Can you please elaborate what else do I need in addition to basic set of multicopter based on MultiWii FC + I2C GPS? XBee or BT or something else is needed to transmit the data?
Also when I'm using I2C GPS in binary more does the "follow me" feature need any tweaking in MultiWii FC code side to get it running (or does it work with I2C GPS with binary more)?
Does the EZ-GUI have any FC raw data logging/playback possibilities? Win GUI has this but it is pretty difficult to use and understand.. :roll:
What transmission should be used between EZ-GUI and copter, XBee or BT or something else?

Thanks in advance,
Janne

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sun Dec 02, 2012 2:51 am
by ezio
Hi
Here I put my MW code that I'm using with CRUIS SE board.

https://github.com/eziosoft/MultiWii1240Frsky

added features:
-Frsky telemetry
-Frsky telemetry extended (pich and roll added, works only with EZ-GUI)
-change serial baudrate to 9600 and enable Frsky telemetry by pressing a button in EZ-GUI (button will be available in "Other" from the version 2.91.45 - you can check the app version in "Raw Data" view)

I have made couple of changes ie.
-two new commands are added to serial protocol (MSP_SET_SERIAL_BAUDRATE and MSP_ENABLE_FRSKY)
-Frysky telemetry added (modifications in MultiWii.ino, config.h, Frsky.ino)

I will try to keep this version up to date and compatible with EZ-GUI.

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Mon Dec 03, 2012 12:14 pm
by dramida
That is really nice. How does it work? We connect the BT device inside the Radio transmitter with frsky module? And the rx-tx ports of the radio receiver on the copter are connected on a free serial from FC@ 9600baud

Odp: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Thu Dec 06, 2012 7:31 pm
by ezio
Hi
Have you used logging function? Does it work correctly?
If yes could you send me a example log file when you flying with gps?
I'm working on converter to kml format (google earth).

Thanks

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Thu Dec 06, 2012 10:46 pm
by ezio
dramida wrote:That is really nice. How does it work? We connect the BT device inside the Radio transmitter with frsky module? And the rx-tx ports of the radio receiver on the copter are connected on a free serial from FC@ 9600baud


Yes you have to connect Multiwii tx to rx of frsky reciever via level converter (like this one http://www.ebay.com/itm/5-pcsxMini-RS23 ... 3ccc827e13)

and the same in radio transmitter also via level converter to bluetooth module.

also you need MultiWii with Frsky telemetry support. You can use my version from here: https://github.com/eziosoft/MultiWii1240Frsky

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Thu Dec 06, 2012 10:57 pm
by ezio
Vaattari wrote:Hello,

This EZ-GUI "follow me" feature sounds really interesting. However I do not have Android mobile or tablet PC yet. EZ-GUI seems a good reason to go and get one :D
I would like to know more in details about the EZ-GUI before I go and buy a Android based stuff and start banging my head on a wall because I missed something.. Can you please elaborate what else do I need in addition to basic set of multicopter based on MultiWii FC + I2C GPS? XBee or BT or something else is needed to transmit the data?
Also when I'm using I2C GPS in binary more does the "follow me" feature need any tweaking in MultiWii FC code side to get it running (or does it work with I2C GPS with binary more)?
Does the EZ-GUI have any FC raw data logging/playback possibilities? Win GUI has this but it is pretty difficult to use and understand.. :roll:
What transmission should be used between EZ-GUI and copter, XBee or BT or something else?

Thanks in advance,
Janne


Hi
you need only bluetooth module connected to MultiWii FC like this one http://www.ebay.com/itm/Wireless-Serial ... 1e6bfcc921

Remember to change bluetooth baud rate to 115200 via AT command (see bluetooth module documentation, usually it is AT+BAUD....) You don't need any tweaking. Only you have to enable #define USE_MSP_WP in config.h

Follow me is not fully functional yet. It works but you have to switch return to home on and off to update the coordinates. I'm waiting for MW developers to change it.

Almost all data can be logged in EZ-GUI and save to sd card as text file (csv). And I will add soon possibility to convert this log into kml file for google earth.
You will be able to generate something like this:
The attachment a.jpg is no longer available

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Dec 07, 2012 10:24 pm
by dramida
Hi eizo, i really like your android aplication, it helped me so much these days.
What do you think about a feature like: put 3 secconds your finger on the Google map, enter an altitude, press execute, and the copter goes twards that point if you turn on "GPS Home"

One of my customers needs aerial photos each time from the same position. same altitude, to monitor the building progress.

Could that be more useful than follow me with curent implementation?

Odp: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Dec 08, 2012 6:31 am
by ezio
ezio wrote:Hi
Have you used logging function? Does it work correctly?
If yes could you send me a example log file when you flying with gps?
I'm working on converter to kml format (google earth).

Thanks

Anyone?

Re: Odp: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sat Dec 08, 2012 1:12 pm
by albertoLG
ezio wrote:
ezio wrote:Hi
Have you used logging function? Does it work correctly?
If yes could you send me a example log file when you flying with gps?
I'm working on converter to kml format (google earth).

Thanks

Anyone?

as soon the weather get better I'll try it and send you the log ;)

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sun Dec 09, 2012 10:16 am
by dramida
Hi ezio, i never used logging as i am an end-user. What bennefits brings logging to a flyer, not developper.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sun Dec 09, 2012 3:28 pm
by arne
Two log files of very short flies. 10cm of snow and still snowing outside...

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Mon Dec 10, 2012 2:53 am
by ezio
arne wrote:Two log files of very short flies. 10cm of snow and still snowing outside...


thanks a lot!!
Where your flights similar to this ?
b.jpg

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Mon Dec 10, 2012 2:54 am
by ezio
dramida wrote:Hi eizo, i really like your android aplication, it helped me so much these days.
What do you think about a feature like: put 3 secconds your finger on the Google map, enter an altitude, press execute, and the copter goes twards that point if you turn on "GPS Home"

One of my customers needs aerial photos each time from the same position. same altitude, to monitor the building progress.

Could that be more useful than follow me with curent implementation?


this is very good idea. I think it can be done.

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Mon Dec 10, 2012 8:18 am
by arne
More or less, yes! Cool. The starting point pretty much nailed it. The direction is fine, it's just a bit wild, but it doesn't look like a csv to kml problem, more a data problem. I think the bluetooth range is to limited for that, next time i'll strap my phone on the copter.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Dec 11, 2012 1:40 am
by PatrikE
eizo wrote:Follow me is not fully functional yet. It works but you have to switch return to home on and off to update the coordinates. I'm waiting for MW developers to change it.


I think it's enough to place this after the read() in case MSP_SET_WP:
GPS_set_next_wp(&GPS_home[LAT],&GPS_home[LON]);

Like this.
Code: Select all
      if (wp_no == 0) {
        GPS_home[LAT] = read32();
        GPS_home[LON] = read32();
        read32();                       // future: to set altitude
        read8();                        // future: to set nav flag
        GPS_set_next_wp(&GPS_home[LAT],&GPS_home[LON]);
      }

Can someone test and confirm?

But this will distroy the real RTH function!
It would be better to create temp_GPS_home position!

Every time RTH is activated it will return to home.
If wp_no 0 is recieved it will be used untill RTH is reactivated.

Temp pos alternative.
Code: Select all
     if (wp_no == 0) {
        int32_t   temp_LAT= read32();
        int32_t   temp_LON= read32();
        read32();                       // future: to set altitude
        read8();                        // future: to set nav flag
        GPS_set_next_wp(&temp_LAT,&temp_LON);
      }

Odp: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Dec 11, 2012 1:58 am
by ezio
PatrikE wrote:
eizo wrote:Follow me is not fully functional yet. It works but you have to switch return to home on and off to update the coordinates. I'm waiting for MW developers to change it.


I think it's enough to place this after the read() in case MSP_SET_WP:
GPS_set_next_wp(&GPS_home[LAT],&GPS_home[LON]);

Like this.
Code: Select all
      if (wp_no == 0) {
        GPS_home[LAT] = read32();
        GPS_home[LON] = read32();
        read32();                       // future: to set altitude
        read8();                        // future: to set nav flag
        GPS_set_next_wp(&GPS_home[LAT],&GPS_home[LON]);
      }


Can someone test and confirm?

I think that it will work but not for i2c GPS. I have no idea how to do it with i2c.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Thu Dec 20, 2012 11:06 am
by dramida
Helo Bart, i saw a new release of EZ-gui on my android. Thank you :) Can you tell what changes it has?

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Thu Dec 20, 2012 3:08 pm
by Jantar
After further tests, I noticed that at the time when my model show from 3-6 GPS satellites, and when the USB Configurator Multiwii show the detected amounts are in your 2.91.45 did not showed.
Also used the OLED display and another application called Naze 32 Configurator and there also were shown and the number of found satellites appear to them.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Dec 21, 2012 1:14 am
by ezio
dramida wrote:Helo Bart, i saw a new release of EZ-gui on my android. Thank you :) Can you tell what changes it has?


Hi
You can always see what is coming here https://github.com/eziosoft/MultiWii_EZ ... its/master

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Dec 21, 2012 1:16 am
by ezio
Jantar wrote:After further tests, I noticed that at the time when my model show from 3-6 GPS satellites, and when the USB Configurator Multiwii show the detected amounts are in your 2.91.45 did not showed.
Also used the OLED display and another application called Naze 32 Configurator and there also were shown and the number of found satellites appear to them.



thanks
I'll look at it.
Can anyone else confirm this ?

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sun Dec 23, 2012 12:43 am
by ezio
Merry Christmas and a Happy New Year to all pilots!
Hope everyone gets lots of lipos and motors under their trees!
And again merry christmas, and a prosperous new flying year!

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Mon Dec 24, 2012 10:32 pm
by ezio
Jantar wrote:After further tests, I noticed that at the time when my model show from 3-6 GPS satellites, and when the USB Configurator Multiwii show the detected amounts are in your 2.91.45 did not showed.
Also used the OLED display and another application called Naze 32 Configurator and there also were shown and the number of found satellites appear to them.


Yes you were right.
It will be corrected in today's update
Thanks

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Dec 25, 2012 4:25 pm
by scrat
Crius BT - Samsung Galaxy Tab 2 10.1 latest ez-gui dev_r1275 and gui doesn't want to connect to BT. What's the problem?

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Dec 26, 2012 12:12 am
by dramida
Have you tried to connect with other android devices? I had a Samsung Galaxy S9000 witch i couldn't make it connect with Crius Bt regardless of what application used :)

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Dec 26, 2012 5:10 am
by ezio
Hi
I'm playing around dashboard 2.
What do you think about this?
device-2012-12-26-050624.png

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Dec 26, 2012 7:48 am
by scrat
@dramida: no i haven't. Yet :oops: I'll try today with Galaxy S and Galaxy S 3.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Dec 26, 2012 11:39 am
by dramida
Bart, i like the new dashboard! Bigger text is better.

How about setting a new home on map and then navigating to it?

I made a mod on crius BT and i replaced the pcb antenna with a 30mm wire (lambda/4) and i had continous link until 174m with an galaxy s3. If i could use an external BT with the same antenna mod on a pillar , i bet the BT range would double at least.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Dec 26, 2012 12:53 pm
by albertoLG
ezio, is safe to change parameters in the latest dev version? I noticed the gps isn't working (no data)

thanks

AW: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Dec 26, 2012 2:55 pm
by mababaar
Hallo
If I use the Graph Button than I get a Crash

I send you also The Bug report
HTC desire 2.2.2

Regards Markus

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Dec 26, 2012 3:01 pm
by doppler
dramida wrote:Bart, i like the new dashboard! Bigger text is better.

How about setting a new home on map and then navigating to it?

I made a mod on crius BT and i replaced the pcb antenna with a 30mm wire (lambda/4) and i had continous link until 174m with an galaxy s3. If i could use an external BT with the same antenna mod on a pillar , i bet the BT range would double at least.


Hi Dramida;

Do you have pictures of the mod? Did you just add the wire, or did you cut the trace to the pcb antenna?

Thanks!

Andrew

Odp: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Dec 26, 2012 7:10 pm
by ezio
albertoLG wrote:ezio, is safe to change parameters in the latest dev version? I noticed the gps isn't working (no data)

thanks

It should be safe. Protocol hasn't change so everything should work just fine.
Please update the app to get GPS working again. I already corrected this bug.

Odp: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Dec 26, 2012 7:12 pm
by ezio
mababaar wrote:Hallo
If I use the Graph Button than I get a Crash

I send you also The Bug report
HTC desire 2.2.2

Regards Markus

Yes you are right. Graphs doesn't work on android 2.2. This is due a small bug in graph library. It will be corrected in the next relase.

Re: Odp: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Dec 26, 2012 8:20 pm
by albertoLG
ezio wrote:
albertoLG wrote:ezio, is safe to change parameters in the latest dev version? I noticed the gps isn't working (no data)

thanks

It should be safe. Protocol hasn't change so everything should work just fine.
Please update the app to get GPS working again. I already corrected this bug.


thanks, updated but not tested yet.. and thank you again for you great work.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Dec 26, 2012 8:25 pm
by Jantar
I have a Samsung GT-i5700 "SPICA" with Android 2.2.2
2.92 For applications did not show me the data of satellites and Graphs did not work.
After an exchange of correspondence with the EZIO received from him a revised application code. Now correctly shows the data related to satellites and act Charts. It should soon appear correct version.
I use a modified version 2.17 MultiwWii.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Thu Dec 27, 2012 8:08 am
by scrat
scrat wrote:@dramida: no i haven't. Yet :oops: I'll try today with Galaxy S and Galaxy S 3.


Tried on Galaxy S and S3 and gui works on both phones. Just on Tab doesn't want to connect with bluetooth.

AW: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Fri Dec 28, 2012 9:22 am
by mababaar
Yes you are right. Graphs doesn't work on android 2.2. This is due a small bug in graph library. It will be corrected in the next relase.


Now it's ok.

Thanks a lot !!!
Maba

Odp: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Mon Dec 31, 2012 5:11 pm
by ezio
Hi
I think that it is a time to make this software even better. So please let me know about bugs or things which can be improved.

Bart

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Jan 01, 2013 5:29 pm
by dramida
I noticed an unusual behavior of EZ-GUI when in AP mode and GPS PH

Code: Select all
#define AP_MODE 20 // Create a deadspan for GPS.


When the copter is momentarily controlled by stick, the EZ-GUI behaves erratically by endless repeating GPS- ON GPS- OFF even if no stick input is given after an initial manual maneuver.

And but the way, what significance has 20 in the statement "AP_MODE 20" ? 20 us? 20 percent? It should be described as a comment nearby code.

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Tue Jan 01, 2013 6:23 pm
by nhadrian
dramida wrote:I noticed an unusual behavior of EZ-GUI when in AP mode and GPS PH

Code: Select all
#define AP_MODE 20 // Create a deadspan for GPS.


When the copter is momentarily controlled by stick, the EZ-GUI behaves erratically by endless repeating GPS- ON GPS- OFF even if no stick input is given after an initial manual maneuver.

And but the way, what significance has 20 in the statement "AP_MODE 20" ? 20 us? 20 percent? It should be described as a comment nearby code.


in AP_MODE number is in us, jusd like DEADBAND, THROTTLE_NEUTRAL_ZONE, etc...

BR
Adrian

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Sun Jan 06, 2013 4:09 am
by juanquy
Help!!It shutdown ( turn off) my Thunderbolt !!! OS Android 4.0.3

Re: MultiWii EZ-GUI

PostPosted: Wed Jan 16, 2013 12:48 am
by ezio
PatrikE wrote:
eizo wrote:Follow me is not fully functional yet. It works but you have to switch return to home on and off to update the coordinates. I'm waiting for MW developers to change it.


I think it's enough to place this after the read() in case MSP_SET_WP:
GPS_set_next_wp(&GPS_home[LAT],&GPS_home[LON]);

Like this.
Code: Select all
      if (wp_no == 0) {
        GPS_home[LAT] = read32();
        GPS_home[LON] = read32();
        read32();                       // future: to set altitude
        read8();                        // future: to set nav flag
        GPS_set_next_wp(&GPS_home[LAT],&GPS_home[LON]);
      }

Can someone test and confirm?

But this will distroy the real RTH function!
It would be better to create temp_GPS_home position!

Every time RTH is activated it will return to home.
If wp_no 0 is recieved it will be used untill RTH is reactivated.

Temp pos alternative.
Code: Select all
     if (wp_no == 0) {
        int32_t   temp_LAT= read32();
        int32_t   temp_LON= read32();
        read32();                       // future: to set altitude
        read8();                        // future: to set nav flag
        GPS_set_next_wp(&temp_LAT,&temp_LON);
      }



It is corrected in r1315.
So follow me should now work correctly.

Bart