Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post Reply
User avatar
Bogomir67
Posts: 6
Joined: Fri Mar 30, 2012 1:12 pm
Location: Germany
Contact:

Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post by Bogomir67 »

...and if so - how do I do that?
Which settings/config would I use?
Where would I connect my servos (considering Elevators, Rudder and Ailerons)?

There is a "FlyingWing" config - would that work on a - say - Delta with no Rudder (like the Pibros:)

Image
Last edited by Bogomir67 on Tue Apr 17, 2012 1:46 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Hamburger
Posts: 2559
Joined: Tue Mar 01, 2011 2:14 pm
Location: air
Contact:

Re: Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post by Hamburger »

yes, why would you expect a crius SE to not work?
wrt. to control surfaces (mix) and motor there is no difference between delta and flyingWing. Go for it.

User avatar
Bogomir67
Posts: 6
Joined: Fri Mar 30, 2012 1:12 pm
Location: Germany
Contact:

Re: Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post by Bogomir67 »

Bare with me, I am new to MultiWii. Also I am German, and my English is far from what it should be.
I didn't doubt that the SE had some kind of limitation or such...
What I was trying to find out is which control setup do I need to control my servos (one per axle) rather than BLCs in a Multicopter-mix?
Currently I am using the V1.9 (the board whas shipped with that). Is that OK for my purpose?
Could you point me to a sample setup?

User avatar
Hamburger
Posts: 2559
Joined: Tue Mar 01, 2011 2:14 pm
Location: air
Contact:

Re: Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post by Hamburger »

no problem.
I will attach what I changed for my flying wing from defaults in config.h. You get the idea.

Code: Select all

#define MINTHROTTLE 1140
#define MAXTHROTTLE 2000


#define FLYING_WING
#define MOTOR_STOP


//#define DEADBAND 10



#define I2C_SPEED 100000L   //400kHz fast mode, it works only with some WMP clones
#define ITG3200_LPF_10HZ

#define TRUSTED_ACCZ


//#define LEVEL_PDF


#define LCD_CONF
#define LCD_TYPE LCD_TEXTSTAR
#define LCD_TELEMETRY
#define LCD_TELEMETRY_AUTO

// bytes sparen
#define FAILSAFE
#define FAILSAVE_THR0TTLE MINCOMMAND

#undef VBAT
#undef POWERMETER

#define LOG_VALUES 1


/* Flying Wing: you can change change servo orientation and servo min/max values here */
/* valid for all flight modes, even passThrough mode */
/* need to setup servo directions here; no need to swap servos amongst channels at rx */
#define PITCH_DIRECTION_L 1 // left servo - pitch orientation
#define PITCH_DIRECTION_R -1  // right servo - pitch orientation (opposite sign to PITCH_DIRECTION_L, if servos are mounted in mirrored orientation)
#define ROLL_DIRECTION_L 1 // left servo - roll orientation
#define ROLL_DIRECTION_R 1  // right servo - roll orientation  (same sign as ROLL_DIRECTION_L, if servos are mounted in mirrored orientation)
#define WING_LEFT_MID  1500 // left servo center pos. - use this for trim
#define WING_RIGHT_MID 1500 // right servo center pos. - use this for trim
#define WING_LEFT_MIN  1100 // limit servo travel range
#define WING_LEFT_MAX  1800 // limit servo travel range / down
#define WING_RIGHT_MIN 1300 // limit servo travel range
#define WING_RIGHT_MAX 1900 // limit servo travel range / up

User avatar
Hamburger
Posts: 2559
Joined: Tue Mar 01, 2011 2:14 pm
Location: air
Contact:

Re: Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post by Hamburger »

you have to attach your RX to the MWii inputs (at least 4 channels, plus 1 for passthrough, acro, level flightmodes selection). Outputs to connect to MWii are 2 servos and motor.
Better use MWii 2.0, the support for Flying wing in 1.9 was not final, iirc.

User avatar
Bogomir67
Posts: 6
Joined: Fri Mar 30, 2012 1:12 pm
Location: Germany
Contact:

Re: Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post by Bogomir67 »

Thank's for the help!
I will wriggle through that and see what I can reproduce.

I am SURE I will be back with a ton of more questions...

Polleke
Posts: 39
Joined: Fri Jul 22, 2011 3:39 pm
Location: Steenbergen

Re: Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post by Polleke »

Hi,
I did some experimenting with a WMP to try it on a flying wing also.
I got a problem though.
My servo's aren't stable at all.
Previously i had my self made board on a WMP X-quad and that went fine, no problems at all.
What can be the problem on this?
Config is:
Arduino pro mini 328 5V 16 mHz
WMP (Ebay clone)
BMA020
MultiWii 2.0 > Flying Wing

PatrikE
Posts: 1962
Joined: Tue Apr 12, 2011 6:35 pm
Location: Sweden
Contact:

Re: Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post by PatrikE »

use the dev release it is more stable than 2.0.
If the servos is "nervous" you can use gyrosmoothing in the config.

Polleke
Posts: 39
Joined: Fri Jul 22, 2011 3:39 pm
Location: Steenbergen

Re: Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post by Polleke »

Thanks PatrikE for your answer, I tried it with no luck.
Because i think this is perhaps not the right place to show my topic (cause it's not a Crius SE board), I placed a new one on:
viewtopic.php?f=17&t=1758
Hope some one can help me.

crono
Posts: 14
Joined: Thu Aug 16, 2012 2:52 pm

Re: Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post by crono »

Do you Know how to connect the board in object, with servo and rx of a flyingwing, and how to configure mwii 2.1 code?
Thank you Sir

Best Regards

PatrikE
Posts: 1962
Joined: Tue Apr 12, 2011 6:35 pm
Location: Sweden
Contact:

Re: Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post by PatrikE »

In flying wing you use Ao & A1 as wingservos.
D9 connected to ESC.

crono
Posts: 14
Joined: Thu Aug 16, 2012 2:52 pm

Re: Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post by crono »

how do I place the control board on the wing crius se

PatrikE
Posts: 1962
Joined: Tue Apr 12, 2011 6:35 pm
Location: Sweden
Contact:

Re: Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post by PatrikE »

Mout flat on the wing preferable as centered as possible.
There's a arrow printed on the board pointing forward.

crono
Posts: 14
Joined: Thu Aug 16, 2012 2:52 pm

Re: Can I use a MultiWii SE in a fixed wing RC plane?

Post by crono »

one more question ... I have a DX6i as I set the radio??

Post Reply