Search found 33 matches

by wastevenson
Thu Aug 22, 2019 11:34 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Arduino UNO R3 or FC
Replies: 4
Views: 4608

Re: Arduino UNO R3 or FC

Eating my words now as those cheap Naze32s are no longer supported (Betaflight) and the STM32F4 development boards found for around $10 can be used for a 450 Quad and is smaller than the 2560 Mega I used to fly with.
by wastevenson
Thu Aug 22, 2019 3:01 pm
Forum: Software development
Topic: MWii development beyond v2.4
Replies: 73
Views: 22119

Re: MWii development beyond v2.4

The last Multiwii I built was when I ported over to the Atmega 1284p. Given the price and size of 32bit flight controllers since then, I had moved on to ready-made flight controllers like the Naze32, Flip32, CC3D, and KK. Leaving a collection of electronics behind that were collecting dust. I had go...
by wastevenson
Tue Mar 14, 2017 1:18 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Arduino UNO R3 or FC
Replies: 4
Views: 4608

Re: Arduino UNO R3 or FC

All of my first several flight controllers were home-built using Atmega microcontrollers and/or Arduino boards with gyros, barometers, GPS, etc. But they're big. Especially my Mega. I started pissing around getting them smaller by etching my own PCBs but it was quite labour intensive, and a huge was...
by wastevenson
Tue May 31, 2016 11:32 am
Forum: ESCs, propellers , servos and radios
Topic: Motors violently jump when going above half throttle
Replies: 2
Views: 855

Re: Motors violently jump when going above half throttle

So far I have just run them from the receiver while calibrating ESC. I am thinking the ESCs are incompatible with them. But then again, like I said, I see the motors bundled with what appears to be the same ESCs from several sellers on eBay.
by wastevenson
Tue May 31, 2016 4:37 am
Forum: ESCs, propellers , servos and radios
Topic: Motors violently jump when going above half throttle
Replies: 2
Views: 855

Motors violently jump when going above half throttle

Hey guys. I'm wondering if any of you can shed some light on some motors I'm using. When I go above half throttle, the motors jump or shake a bunch and make odd sounds, and if I push them, the ESCs will smoke. Everything immediately heats up when this happens. I have tried all three motor timing iss...
by wastevenson
Mon May 02, 2016 2:04 am
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: MPU 6050 Question
Replies: 2
Views: 624

Re: MPU 6050 Question

How did you connect the wires to your arduino? How did you configure Multiwii to use it?
by wastevenson
Mon Apr 18, 2016 6:32 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Chinese 450 Frame Battery Securing
Replies: 3
Views: 1220

Re: Chinese 450 Frame Battery Securing

Thanks for the hint. I love that. Tried finding some suitable staps but nothing yet.

But I think even cargo strapping with washers might work equally as well.
by wastevenson
Thu Apr 14, 2016 1:13 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Chinese 450 Frame Battery Securing
Replies: 3
Views: 1220

Chinese 450 Frame Battery Securing

I am curious how everyone is mounting their batteries. I have been keeping my battery on the "inside" between the two fiberglass bodyplates. The power lines to my ESCs go straight down through the top plate near where the arms connect onto the distribution circuit. On several occasions whe...
by wastevenson
Wed Apr 13, 2016 6:06 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: DIY flight controller issues
Replies: 8
Views: 1095

Re: DIY flight controller issues

Did you get this sorted out for yourself?
by wastevenson
Mon Apr 11, 2016 10:42 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: DIY flight controller issues
Replies: 8
Views: 1095

Re: DIY flight controller issues

im using a mpu6050 and it seems to be working. i checked the orientation against what multiwii said it should do when roll, pitch, and yawing. Thought it was worth a shot. The only times I have had my copter flip on take-off like you described, was having the motors (ESC) on the wrong pin on my Meg...
by wastevenson
Mon Apr 11, 2016 6:01 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: DIY flight controller issues
Replies: 8
Views: 1095

Re: DIY flight controller issues

You probably have issues with your gyro / acc orientation.

Ensure your axis orientation is set properly for your sensors or your gyro will be conflicting with your acc.

You want your gyro and acc to match so when you pitch or roll, everything is on the same page.
by wastevenson
Wed Apr 06, 2016 3:33 am
Forum: ESCs, propellers , servos and radios
Topic: Different motor rpm
Replies: 16
Views: 6980

Re: Different motor rpm

Just reading about these vibrations and about how to cancel unbalanced motor "bells" with a vibration sensor and had a thought. Has anyone ever had the idea to use a vibration sensor on the flight controller to cancel out any vibrations the acc / gyro may be sensing?
by wastevenson
Fri Apr 01, 2016 5:24 am
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-
Replies: 14
Views: 4547

Re: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-

Well, I still haven't completely understood the code. But I have it working. Sort of. My i2c ports are definately showing the GUI that AUX3, and AUX4 are connected to something. At this point it doesn't appear to interfere with the i2c signal so I don't believe it to be an noticeable issue. But I do...
by wastevenson
Thu Mar 31, 2016 6:22 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-
Replies: 14
Views: 4547

Re: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-

Thanks. It's been fun so far. :D And at this point, it's going to be a lot easier for me to get it working on other MCUs if I ever go that route. Heh.
by wastevenson
Thu Mar 31, 2016 5:16 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-
Replies: 14
Views: 4547

Re: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-

No, it is definitely the flight control software. But I've pretty much got it figured out. I have everything where it needs to be now except for my AUX channels. Was up at 4am before work to get it sorted. It seems it had to do with my limiting the PCINT_RX_BITS. And the fact that those bit settings...
by wastevenson
Thu Mar 31, 2016 4:42 am
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-
Replies: 14
Views: 4547

Re: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-

Using Multiwiiconf for my Gui. I haven't tried it on the others at this point, but they work fine with my other flight controllers I have thrown together.

And that is correct. Aux3 and Aux4 move together in tandem. Nothing on the roll.
by wastevenson
Thu Mar 31, 2016 4:40 am
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-
Replies: 14
Views: 4547

Re: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-

There are no other pins on PortC.......

Best I can tell, and I can double-check tomorrow, is that D19/PC3 is for whatever reason reading as Aux3 and Aux4 (at the same time), and nothing reading on the Roll designation. Appears to be a software issue.
by wastevenson
Thu Mar 31, 2016 4:24 am
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-
Replies: 14
Views: 4547

Re: Customizing for Non-Standard Atmegas (1284p)

Looks like I have a 1284p Quadcopter Flight Controller working for the most part. GPS, Bluetooth, and 10dof sensor working great. Motors are all spinning. Have my Throttle, Yaw, Pitch, Aux1, Aux2 working. But for some reason, my roll channel is coming up as AUX3, and AUX 4 at the same time in the GU...
by wastevenson
Mon Mar 28, 2016 7:36 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-
Replies: 14
Views: 4547

Re: Customizing for Non-Standard Atmegas (1284p)

Just an update for anyone that was wondering. I have finally run out of propellers to use on my quadcopter so I have gotten back to pissing around with this project to keep me occupied. I have gotten the program to compile and run. I have all my sensors communicating with Multiwii and everything is ...
by wastevenson
Mon Mar 28, 2016 7:35 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Adafruit 10 dof IMU. Please Help!?
Replies: 3
Views: 6294

Re: Adafruit 10 dof IMU. Please Help!?

I have had that issue before when messing around orientation. My conclusion was that it happens when your your ACC and Gyro contradict one-another.
by wastevenson
Mon Mar 28, 2016 7:28 pm
Forum: Ideas
Topic: arduino quadcopter using bluetooth hc-05 and android phone
Replies: 3
Views: 3409

Re: arduino quadcopter using bluetooth hc-05 and android pho

You shouldn't need change anything. But I wouldn't use the GUI remote for that personally. I can't imagine that being a good idea.
by wastevenson
Tue Mar 15, 2016 4:00 am
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Battery Voltage Monitor Problem
Replies: 1
Views: 617

Re: Battery Voltage Monitor Problem

Just to update everyone, my problem seems to be with ground? Ideas? If I power my board direct from the LIPO, it works as expected. Using BEC, DC adapter, UBEC doesn't seem to work. Which was kind of what I had suspected when I had decided to go with a UBEC to power my board. Am I missing something?...
by wastevenson
Mon Mar 14, 2016 5:09 am
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Battery Voltage Monitor Problem
Replies: 1
Views: 617

Battery Voltage Monitor Problem

Hey guys. I'm having an issue with getting the battery voltage monitor working. I'll explain the two setups that I have tried, and tested with two batteries. 2x 11.1V, rated 3S batteries. Metered at (12.4v, and 11.3v). I power my arduino Multiwii flight controller with a UBEC off of the battery term...
by wastevenson
Sun Feb 28, 2016 6:39 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-
Replies: 14
Views: 4547

Re: Customizing for Non-Standard Atmegas (1284p)

Well, getting a lot more define errors now that I'm going through it. Going to be some work. Hope I get it figured out. Heh.
by wastevenson
Sat Feb 27, 2016 10:55 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-
Replies: 14
Views: 4547

Re: Customizing for Non-Standard Atmegas (1284p)

Well, I've done some copy/paste and editing with the code, guessing where I need to. Getting a compiling error that hopefully someone can help me with please: \sketch\Output.cpp: In function 'void initOutput()': Output.cpp:538: error: 'PWM_PIN' was not declared in this scope pinMode(PWM_PIN[i],OUTPU...
by wastevenson
Sat Feb 20, 2016 9:29 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Compiling Errors
Replies: 0
Views: 892

Compiling Errors

Hey everyone. I'm having errors compiling Multiwii. Works great compiling for a 2560, and 328p. So I know the issue is with the micro-controller I am trying to use now, which is a 20mhz Atmega1284p . The compiling errors seems to be related with pin configuration I am guessing as that should be the ...
by wastevenson
Thu Feb 18, 2016 4:58 am
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Etching PCB
Replies: 1
Views: 2431

Re: Etching PCB

I have been testing those all at 5v without problem. The 521 and 273 are 3-5V. The BMP-180 is 3.6V but I seem to recall the board has a regulator and has a 3.3 line off of it (just look at your pinout) you can use to power other 3.3V components if you like.
by wastevenson
Thu Feb 18, 2016 4:52 am
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-
Replies: 14
Views: 4547

Atmega (1284p) Multiwii -=Almost Fully Functional=-

Has anyone written an FAQ or guide for configuring this software for non-standard "Arduino" controllers? I would like to build one with the Atmega 1284p and getting obvious compiling issues. For instance LED and buzzerpin of which I assume this is due to the pinout differences? I scrolled ...
by wastevenson
Fri Jan 08, 2016 6:04 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: GPS help: UCtronics UC-300 / Ublox Neo-6M
Replies: 4
Views: 784

Re: GPS help: UCtronics UC-300 / Ublox Neo-6M

Stuck everything on a 2560 last night. Multiwii is working beautifully with both my GPS and Bluetooth. And everything is working great. And I realized that I was running with a BMP-180 and not the 85 as I originally thought. What are decent barometric sensors to use by the way? I have an 85, 180, 28...
by wastevenson
Fri Jan 08, 2016 2:19 am
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: GPS help: UCtronics UC-300 / Ublox Neo-6M
Replies: 4
Views: 784

Re: GPS help: UCtronics UC-300 / Ublox Neo-6M

Thanks for the advice guys. I do understand the 328 has only one serial. Which is why I mentioned softwareserial or connecting two 328s together via I2C or something. But I'll give it a try tonight on a Mega and go from there. That wasn't my preference as I love the small footprint of the nanos and ...
by wastevenson
Thu Jan 07, 2016 5:58 am
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: GPS help: UCtronics UC-300 / Ublox Neo-6M
Replies: 4
Views: 784

GPS help: UCtronics UC-300 / Ublox Neo-6M

Hey everyone. I'm putting together my first flight controller. I have the following configured / working so you can see where I am at: Arduino Nano clone w/ 328P Atmega microprocessor GY-521 (MPU6050) 6 DOF gyro/accelerometer GY-65 (BMP085) barometer GY-271 (HMC5883L) magnetometer ZS-040 (HC-05) blu...