Search found 735 matches

by waltr
Thu May 28, 2015 3:26 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Does multiwii auto calibrate ACC on startup? How to stop tha
Replies: 5
Views: 595

Re: Does multiwii auto calibrate ACC on startup? How to stop

Didn't know this is also a Baro reset but that would be due to never using an MWC with a baro.
by waltr
Wed May 27, 2015 8:48 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Does multiwii auto calibrate ACC on startup? How to stop tha
Replies: 5
Views: 595

Re: Does multiwii auto calibrate ACC on startup? How to stop

Yes, the light you are seeing is the gyro calibration confirmation. The gyro automatically calibrates every time you power up. It has nothing to do with the ACC that you calibrate in the GUI. For that, the craft needs to be level. For the gyro, level doesn't matter but being still does. If for some...
by waltr
Wed May 27, 2015 8:38 pm
Forum: General discussions
Topic: Antenna orientation....what is best?
Replies: 9
Views: 1004

Re: Antenna orientation....what is best?

Just match the TX/RX antenna pair orientations. Both vertical or both horizontal. And have one set in one orientation and the other set different can help reduce interference. Is you RC control and the BT both on 2.4GHz? You may find that the BT tx on the copter may greatly impact the RC control ran...
by waltr
Fri May 22, 2015 5:36 pm
Forum: Boards
Topic: MultiWii / Arduino / Error Compiling Problem !
Replies: 9
Views: 1897

Re: MultiWii / Arduino / Error Compiling Problem !

You can try putting the Boot loader back in but this needs an ISP device.
It is possible the processor is now bad. The two options are:
1- un-solder the bad Atmel and solder on a new one and program in the boot loader.
2- buy a new MWC board.
by waltr
Fri May 22, 2015 5:31 pm
Forum: Software
Topic: Motors will not arm
Replies: 8
Views: 1535

Re: Motors will not arm

i also had the same kind of problem, and got it fixed by setting the mix and max values of Throttle. According to my board and transmitter, the min value should be lower than 1100 for the board to arm. I might be wrong but you can try. Yes, the Stick values must go beyond the MAX_CHECK and MAX_CHEC...
by waltr
Fri May 15, 2015 6:25 pm
Forum: Software development
Topic: New Multiwii Serial Protocol
Replies: 409
Views: 118142

Re: New Multiwii Serial Protocol

Is there another RC input that is being read and used?

You really need to look at the code. My guess is that it is still reading the RC channel input pins.
by waltr
Mon May 11, 2015 2:29 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Tiny-Circuits 9DOF MPU9150
Replies: 1
Views: 529

Re: Tiny-Circuits 9DOF MPU9150

Study the Data Sheets for the two Sensors and note any and All differences to setup and data registers and the I2C bus addresses. Then Dig deep into the MW code source and learn how the MW code sets up the sensor and then read sensor data. Make changes to the MW code to match the newer sensor's Data...
by waltr
Fri May 08, 2015 3:41 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: MPU6050 ACC constantly rotating
Replies: 1
Views: 221

Re: MPU6050 ACC constantly rotating

Silicon Accelerometer chips have been know to get 'stuck' when subjected to impacts (see the data sheet for the MAX spec). Sometimes another sharp impact can pop the moving part loose and it will work again. If not then either replace the chip or the board depending on your soldering skills and/or m...
by waltr
Mon May 04, 2015 2:31 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Do you ever tune I and D for the yaw axis? Have random spin
Replies: 1
Views: 211

Re: Do you ever tune I and D for the yaw axis? Have random

First thing to check is the YAW stick's value at center. Must be exactly 1500 else it is commanding the FC to Yaw. If the TX's sticks are sloppy at center then add some Deadband (in the config.h). This can also be caused by vibrations or an ESC going bad. Yes, I do tune all the Yaw PIDs to get the s...
by waltr
Mon May 04, 2015 2:24 pm
Forum: Software development
Topic: MultiWii OSD - MWOSD
Replies: 872
Views: 143553

Re: MultiWii OSD - MWOSD

Do the Baud rates on the OSD and FC match? If they are different but communications work then the OSD's oscillator is wrong. Ensure the XTAL oscillator is running at the correct frequency. If it is Check that the 'fuse' bits are properly set to use the external oscillator and not the internal RC one...
by waltr
Mon May 04, 2015 2:20 pm
Forum: Software
Topic: MSP commands
Replies: 4
Views: 765

Re: MSP commands

Yes, study the MSP page in the MW WIKI. These are NOT pure text but TeraTerm can be used to send 'prepackaged' MSP commands. Use a Binary editor to create small files with the MSP commands you wish to send. You must calculate the proper Check Sum as per the MSP WIKI. Then in TeraTerm use the 'send f...
by waltr
Fri May 01, 2015 6:54 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Motor won't start
Replies: 2
Views: 575

Re: Motor won't start

Did you cal the ACC in the GUI??
Are the TX's Stick end points correctly setup in the TX menu?
Did you read the MultiWii WIKI, beginner's troubleshooting?
by waltr
Wed Apr 29, 2015 3:54 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Quadcopter is not lifting off high enough
Replies: 14
Views: 786

Re: Quadcopter is not lifting off high enough

Do what Cereal_Killer suggested, use a Copter calculator (Ecalc) and plug in all the parts and numbers.
Until you do all of us are out of this discussion and you are on your own.
by waltr
Wed Apr 29, 2015 3:46 pm
Forum: FPV, OSD, Cameras
Topic: Battery Voltage on Multiwii Pro -> MinimOSD
Replies: 3
Views: 1777

Re: Battery Voltage on Multiwii Pro -> MinimOSD

Is the OSD board powered when not using the USB cable?
Is the MWC board properly powered from the flight battery?
by waltr
Wed Apr 29, 2015 3:38 pm
Forum: ESCs, propellers , servos and radios
Topic: Motor Not Spinning
Replies: 4
Views: 904

Re: Motor Not Spinning

Correct Board type #defined in config.h?
Cable between MWC and ESC good?

Board is bad which requires the seller to replace it.
by waltr
Wed Apr 15, 2015 3:08 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Accelerometer drifting out of calibration during flight
Replies: 12
Views: 3023

Re: Accelerometer drifting out of calibration during flight

Ok. thanks for the update.
Am really wondering if China is counterfeiting the Gyro/acc chips or just used seconds.
by waltr
Fri Apr 10, 2015 3:52 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Copter not enough power
Replies: 7
Views: 490

Re: Copter not enough power

Which motors?
How many Cell in the LiPo?
It is possible there just isn't enough power.

Did you check the components in Ecalc?
by waltr
Thu Apr 09, 2015 4:07 pm
Forum: Software development
Topic: direct radio control without RX pins
Replies: 1
Views: 488

Re: direct radio control without RX pins

Search the forums here. This has been done.
Read the MW WIKI about MSP.
by waltr
Thu Apr 09, 2015 4:03 pm
Forum: ESCs, propellers , servos and radios
Topic: TX won't arm quad
Replies: 21
Views: 17918

Re: TX won't arm quad

I have a flip 1.5 board and I use a taranis radio. The flip won't arm. The taranis says min throttle and rudder is 988us. But multiwii configuration says the min reading for both is around 1024. I don't have a spare switch to dedicate to arming. Any thoughts on why it won't arm? Can I easily change...
by waltr
Wed Apr 01, 2015 7:38 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: MultiWii F450 clone flips on takeoff
Replies: 1
Views: 305

Re: MultiWii F450 clone flips on takeoff

Did you properly setup the Radio's Stick End Point and center values?

See the MultiWii WIKI.
by waltr
Wed Apr 01, 2015 7:35 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Crius v2.5 Setup Motors don't engage
Replies: 8
Views: 769

Re: Crius v2.5 Setup Motors don't engage

I am having issues with a flip upon takeoff and I think the steps listed above will solve my problems. What Motors and ECSs are you using? Is this max PID value an actual RPM value? Where would I find my max RPM value if needed? If it flips when attempting to take off then re-check everything again...
by waltr
Wed Apr 01, 2015 7:24 pm
Forum: Boards
Topic: Naze32 hardware discussion thread
Replies: 3249
Views: 693120

Re: Naze32 hardware discussion thread

nope, the pad is completely ripped off. cheap quality HK naze board. can anyone help? I just need to figure out if it would be possible to map the PPM input to another pin, even if I have to figure out how to recompile the code myself. anybody??? This is not due to HK quality. This happens often on...
by waltr
Wed Apr 01, 2015 7:20 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: GUI crashes when standard Rx powered up
Replies: 6
Views: 825

Re: GUI crashes when standard Rx powered up

The only thing I saw, or didn't see, is a ground connection between the Arduino and the RX. Maybe I just missed it in the picture and description.
by waltr
Tue Mar 31, 2015 4:32 pm
Forum: General discussions
Topic: Quadcopter with wing
Replies: 5
Views: 798

Re: Quadcopter with wing

I am doing this project as my bachelor

Then you should know how to do searches on the web and within these forums.
Board ornamentation changes have been discussed so search to find them.
by waltr
Tue Mar 31, 2015 4:30 pm
Forum: ESCs, propellers , servos and radios
Topic: FlySky CT6B does not connect to Multiwii 328p V2.5
Replies: 3
Views: 712

Re: FlySky CT6B does not connect to Multiwii 328p V2.5

Use the GUI and check setup the TX's Stick end point values.
Sounds like the AUX2 values are way out and/or it is "mixed" with other functions in the TX.
Ensure the TX mode is set to "acro".

You can connect the RX AUX2 output to another input channel for testing.
by waltr
Tue Mar 31, 2015 4:24 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Can't Arm after Activating Failsafe
Replies: 9
Views: 793

Re: Can't Arm after Activating Failsafe

Same problem here (MW 2.4). I have uncommented FAILSAFE, and then It only arms sometimes. In other attemps I only get flasking the leds, but not arm. I have checked the code and I think it enters in go_arm() function (because the flashing leds and beeps -I have buzzer-), but I dont know why I have ...
by waltr
Tue Mar 31, 2015 4:17 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: GUI crashes when standard Rx powered up
Replies: 6
Views: 825

Re: GUI crashes when standard Rx powered up

I'm using an arduino nano clone and an individual MPU6050 board Is it this board? m If so then this board does not match the pin out of the wiring diagram you posted. If it is Not that board then post a link to the exact board you are using. It sounds like you have the wrong pin-out and the connect...
by waltr
Mon Mar 30, 2015 1:43 am
Forum: ESCs, propellers , servos and radios
Topic: FlySky CT6B does not connect to Multiwii 328p V2.5
Replies: 3
Views: 712

Re: FlySky CT6B does not connect to Multiwii 328p V2.5

Did you BIND the RX to the TX as per the CT6B manual?
by waltr
Mon Mar 30, 2015 1:42 am
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Mount rotation offset setting?
Replies: 5
Views: 650

Re: Mount rotation offset setting?

No, you must modify the code.
by waltr
Mon Mar 23, 2015 5:08 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Accelerometer drifting out of calibration during flight
Replies: 12
Views: 3023

Re: Accelerometer drifting out of calibration during flight

Thanks for the update. It sure sounded like a thermal issue. I remember looking at the 6050 data sheet for temperature drift specs and there are none. So it doesn't surprise me that these do drift. I've been flying during most of this past winter but mostly fly Acro mode where the accelerometer is n...
by waltr
Mon Mar 23, 2015 4:58 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: mild settings for flip 3.5 mega from RTFQ
Replies: 4
Views: 420

Re: mild settings for flip 3.5 mega from RTFQ

Did you adjust Rates/Expos?
For PIDs you just need to fly, adjust one value, fly again, repeat. No easy way to do this and there are NO 'easy' settings of the PIDs since every copter is different and requires different PIDs as well as pilot preference which also results in different PIDs.
by waltr
Mon Mar 23, 2015 4:54 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: TX mid point drift
Replies: 8
Views: 814

Re: TX mid point drift

In ACRO Mode it is the Pilot that must keep the copter level so it doesn't drift. However, if your sticks are not centered at exactly 1500 (+/-deadband) then the Angle will not hold and will increase. This does not sound like what is happening. How far from the ground are you hovering? If close then...
by waltr
Mon Mar 23, 2015 4:43 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Quadcopter flip at takeoff
Replies: 3
Views: 740

Re: Quadcopter flip at takeoff

TX stick setup?
ESC/Motor to the correct MWC pins?
Motors turning correct directions?
Correct props?
MWC installed correctly? Arrow pointing forward.
by waltr
Thu Mar 19, 2015 9:01 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: TX mid point drift
Replies: 8
Views: 814

Re: TX mid point drift

I found a dedband code in the multiwii sketch, however it was commented out. Does this mean the board sees exactly what the GUI is reporting? So a 1499 count will induce a flight correction? Correct. Uncomment the #define deadband and set it to a little more then the 'jitter' in your stick centerin...
by waltr
Thu Mar 19, 2015 8:58 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: bootloader problem?
Replies: 1
Views: 223

Re: bootloader problem?

BaseFlight does NOT run on 8-bit Atmel processors.
It will only run MultiWii so go read the MultiWii WIKI.
by waltr
Thu Mar 19, 2015 8:57 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: mild settings for flip 3.5 mega from RTFQ
Replies: 4
Views: 420

Re: mild settings for flip 3.5 mega from RTFQ

Decrease the RC Rate (acts like Dual rate), maybe about 0.9 or less.
Also drop the R/P rate to less than 0.1
RC Expo at about 0.6.

Other than that you just need to Practice, practice, practice.
by waltr
Thu Mar 19, 2015 8:53 pm
Forum: Software
Topic: Cleanflight aka Multiwii port to STM32 F10x and F30x
Replies: 761
Views: 1360101

Re: Cleanflight aka Multiwii port to STM32 F10x and F30x

You just need to tune the PIDs and Rates manually, auto-tune still has issues with many copters. Tune in ACRO mode first doing the Pitch and Roll, then do the Yaw PIDs. Finally switch the Angle mode and tune the LEVEL PIDs. Also try Pid controllers 3 and 5, I like this best. Setup Profile 1 for PIDC...
by waltr
Mon Mar 16, 2015 2:39 am
Forum: Software development
Topic: New Multiwii Serial Protocol
Replies: 409
Views: 118142

Re: New Multiwii Serial Protocol

Unfortunately the only other guide is the source code.

This would be a way to control the FC from an R-Pi. You will need to work out how to use the MSP.
A look at the multiwiconf.exe source code may help.
by waltr
Tue Mar 10, 2015 3:27 am
Forum: Connecting elements
Topic: 2560 mega pin layout.
Replies: 1
Views: 688

Re: 2560 mega pin layout.

Check in the Ardunio web site for pins names that are used by MW FCs.
Then look up any of the Mega 2560 MW FC boards and look at the docs or pictures for the pin name functions.
by waltr
Tue Mar 10, 2015 3:24 am
Forum: Software
Topic: Cleanflight aka Multiwii port to STM32 F10x and F30x
Replies: 761
Views: 1360101

Re: Cleanflight aka Multiwii port to STM32 F10x and F30x

So, the flying season is here! Which PID Controller should I use now? Harakiri? What do you think? Currently the three favorites by people that have tried them all are 2, 3 & 5. Different people with different flying styles seen to like one of these over the others better. I have one in each Pr...
by waltr
Tue Mar 10, 2015 3:16 am
Forum: MultiWii tweaking - flying experience
Topic: Altitude climb
Replies: 2
Views: 498

Re: Altitude climb

It is not unusual for the battery Voltage to drop a lot when going full throttle. This will trip the battery alarm.
Happens all the time on my High performance Warp Quads especially on batteries with a lower C rating.
And yes, the Voltage will recover once the high current load is removed.
by waltr
Fri Mar 06, 2015 5:09 am
Forum: Software
Topic: Cleanflight aka Multiwii port to STM32 F10x and F30x
Replies: 761
Views: 1360101

Re: Cleanflight aka Multiwii port to STM32 F10x and F30x

Paul seems variable with shipping, etc. I've never had a problem and do NOT expect items to be shipped fast as he states on the web site.

There are a few other boards available:
Naze32 Clones and Flip32 clones in both Acro and full versions.
All of these newer boards work well.
by waltr
Wed Mar 04, 2015 8:02 pm
Forum: Software development
Topic: MultiWii GUI on Raspberry Pi or Banana Pi
Replies: 5
Views: 1778

Re: MultiWii GUI on Raspberry Pi or Banana Pi

There is a Linux version. Did you try it??????
by waltr
Wed Mar 04, 2015 8:01 pm
Forum: Software
Topic: Cleanflight aka Multiwii port to STM32 F10x and F30x
Replies: 761
Views: 1360101

Re: Cleanflight aka Multiwii port to STM32 F10x and F30x

Nope, I think the Flip32 and the other clones are better the the real Naze. Its what I have been using.
One thing I think is better is the connections for the RX. The original naze has issues with the pads tearing off the board.
by waltr
Tue Mar 03, 2015 6:10 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Temperature dependency - copter not booting when cold?
Replies: 9
Views: 3067

Re: Temperature dependency - copter not booting when cold?

That could be the case or it is with just the one you have on that board.
I have been flying this winter at temperature below freezing without issues. Different FC boards but all use the 6050 acc chip.

When the Acc is 'stuck' are there any I2C Errors?
If you can try a different board.
by waltr
Tue Mar 03, 2015 5:08 pm
Forum: MultiWii tweaking - flying experience
Topic: Keep PID settings, calibrated data... after uploading code?
Replies: 2
Views: 580

Re: Keep PID settings, calibrated data... after uploading co

There is a save/restore button but unsure if this works between different MW versions.
Since there are not many setting I always write them down in my copter notebook (also good to keep track of what I've changed) but a screen shot will work.
by waltr
Mon Mar 02, 2015 3:33 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: CRIUS MultiWii se v2.5
Replies: 1
Views: 978

Re: CRIUS MultiWii se v2.5

The Atmel 328 processor requires +5V to run properly at 16MHz.
by waltr
Sun Mar 01, 2015 7:27 pm
Forum: Getting Started - MultiWii config and setup
Topic: Motors start spinning only at half throttle
Replies: 2
Views: 335

Re: Motors start spinning only at half throttle

When all motors are connected to the Board i have the described phenomen, that the motors only start spinning at half throttle.

This is well know to happen when the Versions of the firmware and the GUI do not match.
If you have 2.3 code loaded then you MUST use 2.3 GUI.
by waltr
Thu Feb 26, 2015 2:59 pm
Forum: Shields, boards and sensors
Topic: Sketch Upload Problems!!!
Replies: 6
Views: 913

Re: Sketch Upload Problems!!!

1- Yes, this is because the Connections used for BT share the USB USART connections. So if you want to use the USB NO other device can be connected to the USART.
2- That's just the the board works.
3- Every board design can be a little different. I use Flip1.5 and Flip Pro board without any issues.
by waltr
Wed Feb 25, 2015 3:24 pm
Forum: Software development
Topic: MultiWii OSD - MWOSD
Replies: 872
Views: 143553

Re: MultiWii OSD - MWOSD

Ok, and yes, STICK Commands only work if the Stick End Point values exceed the mincheck and maxcheck values.
Never use GPS so have no answers there.
However, in the config.h file (not the .ino file) are #defines for GPS and other features. Check that these are not commented out.